MENNÄÄNKÖ METSÄÄN

Valtion taideteostoimikunnan järjestämällä kilpailulla haettiin ideoita media- ja tietotekniikkaan perustuvista taideteoksista, joita voidaan esittää valtionhallinnon virtuaalisissa tiloissa.

Sijoituimme jaetulle 2. sijalle Atte Heinosen kassa yhteisteoksella ”Mennäänkö metsään?”

Useiden tutkimusten mukaan metsällä on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus. Teoksellamme halusimme tuoda metsän toimistotyöläisten ja muiden kiireisten kaupunki-ihmisten ulottuville.

”On käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä.” (Kati Vähäsarja, Yle Uutiset, Terveys 19.1.2015)

Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan jo hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta. (Yle Uutiset, Terveys 19.1.2015)

Ihmisillä on taipumus luoda itselleen lempipaikka johon vetäytyä rauhoittumaan stressaavien tilanteiden jälkeen. Tutkimuksessa Asunto psykologisena ympäristönä (Horelli, Aura, Korpela 1997, s.64-65) mainitaan ihmisten halu luoda asunnon sisälle ”henkireikätila”, joka tarjoaa minuutta rauhoittavaa sisältöä. Jollekin henkireikätila oli olohuone tai sauna, kolmansille piha tai läheinen metsä. Tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä elpymisen ja rauhoittumisen paikoista ihmisille on luonto. Luontoon mennään, kun halutaan olla yksin, selvittää ajatuksia tai palautua arjen kiireistä.

Ideana on tarjota ihmisille mahdollisuus astua luontoon silloin kun he itse haluavat tai kokevat sen tarpeelliseksi. Teoksen tarkoitus oli tarjota ajankohtainen kuva metsästä, siltä vuoden- ja vuorokaudenajalta jolloin teosta katsellaan. Meillä koti Suomessa luonto muuttuu paljon vuoden aikana ja myös vuorokaudenaikana. Kulkeminen talvisessa pakkasyö metsässä eroaa täysin kesän hellepäivän tunnelmasta.

Videolla henkilö kulkee saman reitin neljänä eri vuoden- ja vuorokaudenaikana. Kuva päivittyy aina vallitsevan ajankohdan mukaisesti, jolloin katsoja saa kokea juuri sen hetkisen luonnon tilan ja tunnelman.

Videolinkki: https://vimeo.com/276219275

Jukka Hakanen&Atte Heinonen

Turku 2018